Alla barn har rätt att få kunskap om Påsken

PaskvandringI Sverige har alla barn påsklov. Vi firar påsk och har flaggdag på påskdagen. Men varför firar vi i Sverige påsk egentligen?

Den Kristna traditionen firar påsk till minne av att Jesus, dog och uppstod. Detta har varit anledningen till Påsken som långhelg, och det har barnen i Sverige rätt att få kunskap om. Många lärare känner sig obekväma med att tala om den Kristna högtiden, men vill kanske ändå säga någonting om varför det heter långfredag etc.

Här kommer några praktiska tips som är både väl beprövade och mycket uppskattade; att som församling stödja lärarna på våra skolor.

TIPS 1

Tidningen Just dé

Just dé är ett fyrfärgsmagasin som riktar sig till barn i låg och mellanstadiet. Med fördel åk. 2,3,4 och 5.

Detta är en tidning som innehåller olika inslag av pyssel, tester, pedagogiska underlag för samtal om identitet, information om barn i andra länder och enkel undervisning om de Kristna högtiderna. En barnredaktion, där även Pingst Ungs barnkonsulent ingår, är referensgrupp för tidningen och finns med i produktionen.

Tidningen Just dé beskriver kristen tro och återberättar scener från Bibeln. Det är inget politiskt och inget kristet samfund som äger tidningen men de som skriver texterna är kristna och tillhör olika kyrkor.

Kan en lärare på en kommunal skola använda tidningen och låta sina elever läsa den? Tommie Hedin, Undervisningsråd på Skolverket svarar,
– "Ja. Det finns inget i skolförfattningarna som hindrar lärare och elever att använda tidningen. Det är läraren som själv bestämmer vilket material han eller hon vill använda på en lektion. I och med att undervisningen är icke-konfessionell måste läraren tänka på detta när han eller hon använder material som har en särskild trosinriktning. Läraren kan till exempel prata och diskutera om innehållet med sina elever."

Att erbjuda några klasser på låg och mellanstadiet klassuppsättningar som delas ut veckan innan påsklovet och fråga om de skulle vilja fortsätta få tidningen 4 gånger/år tycker jag skulle vara alla församlingars angelägenhet.
Detta är ett mycket enkelt sätt att stärka budskapet varför vi firar exempelvis påsk för barnen i Sverige, men också bygga förtroende mellan kyrka och skola (tidningen kommer –till påsk –till sommarlov- till höstupptakt – till jul)

För många år sedan fanns det en tidning som hette VIPS, som delades ut i skolorna. Jag ser tidningen Just dé - just nu, som ett mycket bra redskap, precis som VIPS tidningen, för att stärka de Kristna traditionerna och kunskapen om Kristen tron, på ett mycket bra sätt i den icke-konfessionella skolan. Här finns enkel kunskap att läsa och reflektera över.

Vi på Leva Livet / Pingst ung erbjuder er som vill ge tidningen till skolor i ert närområde ett särskilt stöd.

För det första kommer vi göra en handledning till varje tidning som ni kan lämna till lärarna på "er" skola. Den handledningen kommer även att finnas på www.pingstung.se och www.justde.se. Där ger vi praktiska pedagogiska tips på hur tidningen kan användas i undervisningen på skolan. 

För det andra tar vi fram ett underlag för Pingstförsamlingar att söka ekonomiskt stöd centralt för att göra denna satsning.

Kostnad för tidningen är
14 kr/st. för 1-20 st.
13 kr/st. för 21-39 st.
12 kr/st. för 40-49 st.
11 kr/st. för 50-99 st.
9 kr/st. för 100-199 st.
7 kr/st. inkl. frakt för 200-999 st.
5, 50 kr/st. inkl. frakt för 1000 st. eller mer

De församlingar som tillhör Pingst FFS och som bestämmer att kontinuerligt ge tidningen till skolklasser för att på så sätt bygga relation, och bidra med pedagogiskt hjälpmedel i skolan, kommer dessutom kunna få ytterligare reducerat pris.
Uppge tydligt på er beställning: Församlingens namn, ort, kontaktperson och varför ni som församling vill dela ut tidningen Just dé på skolan.
Er beställning gör ni direkt till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

TIPS 2

Ge ett påskägg till personalrummet med både godis och olika böcker/filmer/spel som handlar om påsken, på olika barns åldersnivå.

Checklista:

  • Stort påskägg eller korg
  • Godis/frukt
  • Påskmemory med enkel beskrivning se www.pingstung.se/leva-livet/leva-livet-bloggen/100856-ge-sveriges-barn-kunskap-om-vad-pasken-handlar-om
  • Någon eller några filmer: ex. "Berättelsen om Jesus"- filmen kan köpas av Agape Sverige, www.agapesverige.se eller i Kristen bokhandel. Den delas 2014 ut i många hem men personligen har jag sett till att skolan har ett exemplar. Det visas i åk. 3, som enligt läroplanen ska undervisa om den Kristna högtiden påsk. Filmen som finns i flera språk, har en skolvariant av filmen.

    Andra MYCKET BRA filmer är 2 filmer av the Story Keepers - En bedragare ibland oss/Rättegången och - Farväl till Rom/Ut i hela världen – DVD De är på 30 min var och passar att visas vid två olika tillfällen, men i en serie, om vad påsken handlar om.

  • Böcker om påsken för olika åldersgrupper, se www.nyamusik.se
  • ett personligt skrivet kort från församlingen med uppmuntran till lärarna och skolledningen med önskan om Glad påsk! Och påminnelse att repetera för eleverna vad den Kristna traditionen om påsk innebär. (Den sista måltiden, Getsemane, Judas, Petrus, Rättegången, korsfästelsen, gravläggning, uppståndelse m.m.)

TIPS 3

Inbjud en årskurs från skolan att gå en påskvandring i er kyrka.

Låt detta bli en tradition och samarbeta gärna ekumeniskt.Varför bara en åldersgrupp? Jo då kan man anpassa språk och upplägg bäst. Det skapar också förtroende att återkomma nästa år med en ny inbjudan. På så sätt fortätter man bygga relation mellan kyrka och skola.Det finns flera manus på färdiga påskvandringar men min uppmuntran är att våga vara kreativ utifrån er kyrka och de människor som kan tänkas vara med och hjälpa till.

Marina2013 portratt 200px

För olika vandringsförslag se gärna http://lottasundberg.wordpress.com/vandringar/

Sveriges Barn har rätt att få del av Påskens budskap. Är du med och möjliggör det?

Bed om ledning och låt den Helige Ande leda, förse och välsigna dig!


Med stor kärlek!

Marina Andersson,
Nationell Barnkonsulent Pingst Ung och skolpastor i Gränna

Du är här: Pingst Ung Leva Livet Leva Livet bloggen Alla barn har rätt att få kunskap om Påsken