Julpyssel för små barn

 

Det är inte lätt att hitta pyssel som passar små barn. Vem har inte råkat ut för att pysslet var så krångligt att ledarna har fått göra det färdigt,
medan barnen leker något annat.

Fritt skapande passar för små barn. Det gillar att få utlopp för sin skaparglädje med olika färger och material. Men det kan också vara roligt att få göra något som går att ta med hem.
En lite grej att vara stolt över och kunna visa för andra. Och som påminner om kompisarna i gruppen under juluppehållet.

Om ni gör pysslet i barngruppen, kan det finnas med på julfesten som dekoration innan barnen tar hem sitt pyssel.

Från Förskolan Växthuset i Bjurholm kommer några tips på julpyssel som passar små barn. Här hittar du kopieringsmallar till pysslet!

 


 

1. Änglar av wellpapp
Du behöver:

Vit wellpapp

Knappformar i trä 30 mm

Bomull eller änglahår

Häftade stjärnor i guld och silver

Sax och lim

Klipp ängelns kjol i wellpapp samt vingar och remsa för armar. Vingarna kan du klippa med mönster- eller tandsax. Runda armremsan genom att dra den mot bordskanten.

Lägg vingdelen på bordet och klistra först armarna mitt på vingarna och sedan ängelns kjol.

Klistra knappformen på vingen och klistra en upphängningstråd bakpå. Klistra "hår" fram på knappformen.

Fäst stjärnor på ängelns kjol.

 


 

2. Julgran med glitter
Klipp ut granen i grön kartong eller i vanlig kartong och måla den med grön färg. Fäst klisterstjärnor i guld och silver på båda sidor.

Man kan också måla granen med trögflytande täckfärg (säljs i flaska). Låt torka. Måla med genomskinligt lim (Marwin medium) och strö på makaroner. Sedan målar man makaronerna gröna och strör på glitter i olika färger eller i guld och silver. Gör upphängning i granen. 

3. 3D-gran
Tredimensionell gran som är enkel att göra.

Så här gör du:
Kopiera granen och klipp ut. Använd mallen och rita av på grön kartong, två likadana för varje gran. Skär eller klipp ut. På den ena görs en skåra på övre halvan, på den andra i nedre halvan.

Stjärnan görs enkel av guldpapper eller gul pappkartong. Fäst stjärnan med hjälp av den lilla skåran. Förstärk med en liten bit tejp eller klister.
Välj kartong i en vacker grön färg. Granarna kan dekoreras med till exempel små paljetter eller glitter. Eller fäst lite bomull, så blir granarna snötyngda. Låt barnen använda sin fantasi!

Storleken på granarna kan givetvis varieras.
Gör mall i en kopieringsapparat som förstora eller förminska. Kanske gör ni en jättestor gran tillsammans. Tänk då på att använda kraftigare kartong.