Sånglekar från Bibeln

SnglekarKan man leka Bibelns berättelser?
Ja, absolut! Det man hör, kommer man ihåg ett litet tag, men det man gör, fastnar i minnet på ett helt annat sätt.

Att på detta sätt få gå in i berättelserna, uppleva situationerna och leva sig in i de olika ”rollerna” ger Bibelns berättelser helt nya dimensioner. Att kanske arbeta med dräkter och viss rekvisita ger historiska insikter. Och samtalen i anslutning till berättelserna kan få nya djup och tankar genom detta sätt att ta till sig Bibelns ”bilder”. Man kan på ett speciellt sätt få känna att Gud är densamme idag!
Sånglekarna kan användas i söndagsskola och barnkör, i förskola och skola, i gruppsammanhang och gudstjänst. Och man kan leka dem om och om igen, för alla vill kanske pröva på att vara lejon eller Goljat eller den lame mannen.
Melodierna och texterna är väldigt enkla, vilket gör att de är lätta att lära. Lekbeskrivningarna är förhoppningsvis tydliga och lätta att förstå.

Det är en fördel om man har hört berättelserna innan, så att man känner igen handlingen. Men man kan också börja med sångleken och sedan visa på att detta faktiskt står i Bibeln. Man kan gärna använda sig av enkla dräkter eller tygstycken och rekvisita för att förstärka den speciella situationen och miljön.

Kanske kan detta leda till att man fortsätter att arbeta med berättelserna på många olika sätt, t.ex. genom att måla, gestalta i olika material, göra en dockteater, spela pantomim, skriva dikter, trycka på tyg, dansa fritt, göra ett musikcollage, forska och göra en liten utställning…….Fantasin har inga gränser – och den är en gåva från Gud.

 

Maria Almgren som skivit materialet är förskollärare och symbolpedagog och har under många år har arbetat med barn i olika åldrar både inom och utom kyrkan.

 

SnglekarInnehåll
Abraham och Isak
Bartimaios
Daniel i lejongropen
David och Goljat
Den förlorade sonen
Den hjälpsamme främlingen
Den lame mannen
Gubben Noa
Israels uttåg
Jesu födelse
Jesus stillar stormen
Mose i vassen
Tio spetälska
Jerikos murar

Text, musik, notskrift & lekbeskrivningar: Maria Almgren
Omslagsteckning: Lotta Kjellsdotter
Sångerna finns än så länge bara på noter (ingen CD). Häftet är på 20 sidor i A4-format och innehåller 14 sånger med tillhörande lekbeskrivningar.

Köp från:
Tel / Fax 019-57 54 57  Tel 019-575557
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. www.tomsing.se