Dag 4 – LÖRDAG

Lukasevangeliet 18:31-34
Jesus tog de tolv åt sidan och sade till dem: ”Se, vi går upp till Jerusalem, och allt som är skrivet om Människosonen genom profeterna ska gå i uppfyllelse. Han ska utlämnas åt hedningarna, och de ska håna och skymfa honom, spotta på honom, gissla honom och döda honom. Och på tredje dagen ska han uppstå.” Men lärjungarna förstod ingenting av detta. Det var fördolt för dem, och de fattade inte vad han menade.

Andakt:

Dagen efter att Jesus dött var det sabbat. Då gjorde Jesu vänner ingenting för det var en vilodag. Så den här dagen i påskhögtiden händer det inget speciellt. Jesus ligger i graven, de som funnits runt honom sörjer och inväntar att nästa dag ska komma då de ska ha begravning för honom. Därför ska vi idag titta på ett av alla de tillfällen då Jesus redan innan hans död berättat att han ska dö. Vid några tillfällen kan vi läsa om att Jesus berättar för sina lärjungar vad som ska hända. Kanske för att förbereda dem, för att varna dem om det hemska de skulle vara med om. Kanske för att vi idag ska få ytterligare en tydlig signal om att Jesus gör det han gör helt frivilligt. Han visste vad som skulle hända men valde ändå att göra det. Men kanske kan också det här bibelstället få ge dig och mig en utmaning idag. Vi vandrar också runt med Jesus i våra liv. Inte fysiskt på samma sätt som lärjungarna, men när vi tror på Jesus vill han hänga med oss och vara med i det vi går igenom i livet. På samma sätt som han tog lärjungarna lite avsides och berättade om vad som skulle hända honom kan han tala till dig och mig idag. Berätta om vad som ska hända, ge oss tankar och idéer som vi får agera på, ge oss inspiration för något som ligger framför eller fästa vår uppmärksamhet på något i tillvaron som vi annars kunde gå miste om. När lärjungarna hör om att Jesus ska dö står det klart och tydligt att de inte förstod vad han menade. Jesu tal om framtiden var inget som de hängde med på. Vi vet att det Jesus sa då visade sig bli sant. Vi har detta, och många fler exempel, på att Gud förutsäger saker som ska hända. Så nästa gång du upplever att Gud viskar till dig om framtiden kan du våga lita på det. Du kan ta emot det på ett bättre sätt än lärjungarna. Du kan ta det till dig – och agera på det! Stå redo, förberedd, utrustad, förväntansfull och taggad på det Gud lagt i din framtid!

Utmaning:

Gör en anteckning, kanske i din telefon eller en anteckningsbok, där du framöver kan skriva i det du upplever att Gud säger till dig om din framtid.

Läs vidare:

Psaltaren 32
Matteusevangeliet 4:18-21