Dag 5 – SÖNDAG

Lukasevangeliet 24:1-12
Den första veckodagen kom de tidigt i gryningen till graven med de väldoftande oljorna som de hade gjort i ordning. Då fann de att stenen var bortrullad från graven. De gick in, men fann inte Herren Jesu kropp. När de inte visste vad de skulle tro, då stod plötsligt två män i skinande kläder framför dem. Kvinnorna blev rädda och böjde ansiktet mot marken, men männen sade: ”Varför söker ni den levande bland de döda? Han är inte här, han har uppstått! Kom ihåg vad han sade till er medan han fortfarande var i Galileen: Människosonen måste utlämnas i syndares händer och bli korsfäst och uppstå på tredje dagen.” Då kom de ihåg hans ord. Och de återvände från graven och berättade allt detta för de elva och för alla de andra. Det var Maria Magdalena och Johanna och Maria, Jakobs mor. Även de andra kvinnorna som var med dem talade om det för apostlarna, men de tyckte deras ord var tomt prat och trodde inte på dem. Men Petrus reste sig och sprang till graven, och när han lutade sig in såg han bara linnebindlarna. Och han gick hem, full av förundran över det som hade hänt.

Andakt:

Det är fantastiskt att berättelsen om påsken inte slutar på fredagen. Att det inte bara handlar om att Jesus dog och sedan var hela grejen över. Idag när det är påskdagen då firar vi det stora och ofattbara. Segern! Att Jesus uppstod från det döda. Kvinnorna som gick till graven för att sörja fann den tom för att Jesus inte längre var där. Storyn om Jesus stannar inte vid att Jesus låter sig bli dödad för vår skull. Han besegrar sedan själva döden. Han vinner det totala priset och är därför Herre över allting. Det finns ingen och inget som står eller kan stå emot honom. Han är högst. När ondskans ultimatum, själva döden, inte kan hålla kvar honom då finns det inga fiender kvar. Jesus står över allting för att han uppstod ur graven den där morgonen. För att han besegrade döden och fick livet tillbaka.

I våra liv kan det ibland kännas som att det onda vinner. Att det inte blir bra på slutet utan att livet är tufft och jobbigt. Det är på ett sätt helt sant. Här på jorden händer det att det onda vinner och att livet är mörkt. Men tillslut kommer det onda inte vinna. Jesus har redan gjort det klart i och med påskens triumf. Han har vunnit över mörker och ondska och en dag ska han ställa allt det som är jobbigt i våra liv till rätta. Tack vare påsken är det helt sant att säga att allting kommer bli bra – tillslut.

Utmaning:

Berätta på dina sociala medier att Jesus har uppstått och vad det betyder för dig.

Läs vidare:

Matteusevangeliet 28:1-20
Uppenbarelseboken 21:1-7