Resurs för föräldraträffar
Undervisning för kyrka och hem
Ta del av våra inspelade avsnitt med undervisning och samtal och låt diskussioner fortsätta hos er när ni samlar föräldrar och andra närstående vuxna.
Börja med manualen!
Vi tror att det bästa för barn och ungdomars andliga utveckling är när kyrkan och hemmet leder dem tillsammans, sida vid sida. Därför har vi under några år tagit fram och arbetat vidare med denna resurs för dig som är ledare i en församling – för att möjliggöra samarbete med barnens föräldrar och hem.
Till undervisningen finns samtalsfrågor att diskutera i mindre grupper. Nedan kan du ladda ner vår manual som ger en god översikt över alla tolv avsnitten och samtalsfrågorna.
Undervisningen
Nedan finns alla tolv avsnitt. Klicka på knappen för att se undervisningen via Youtube. Samtalsfrågorna kan laddas ner och skrivas ut eller användas till skärm!
OSB! Fem nya avsnitt hösten 2024!*
KYRKA & HEM – SIDA VID SIDA
I detta avsnitt lyfter vi föräldrars viktiga roll som andliga förebilder. Kyrkan gör sitt yttersta för att leda barn och ungdomar till en fördjupad tro men det största avtrycket gör föräldrarna. Vi samtalar om hur vi som föräldrar och närstående vuxna kan ta oss an detta uppdrag.
DITT BARNS OLIKA FASER
Som förälder har du ett viktigt uppdrag från att barnet är litet till att det bli vuxet, men rollen förändras. I det här avsnittet går vi igenom barnets olika utvecklingsfaser med fokus på vilka frågor som är viktiga för barnet, vem Gud är, vilken roll kyrkan har och vilken roll föräldern har.
MITT LIV SOM TONÅRSFÖRÄLDER
I detta avsnitt fokuserar vi på vad du som förälder har för roll och vad du kan göra för ditt barn under tonårstiden. Vi samtalar om vikten av att ge tid till sina tonåringar och visa dem kärlek.
MITT LIV SOM SMÅBARNSFÖRÄLDER
I detta avsnitt fokuserar vi på den tid då barnen är små och livet på många sätt präglas av kaos. Vi samtalar om att vara en andlig förebild för sina småbarn och vikten av att vårda sin egen gudsrelation.
APOLOGETIK
I detta avsnitt lyfter vi hur vi kan hjälpa och stötta våra barn & ungdomar inför situationer där de blir ifrågasatta för sin tro. Kanske i klassrummet eller på skolgården. Här presenteras läran om att försvara vår tro.
GAMING/SKÄRMEN
I detta avsnitt riktar vi oss till gaming & skärmen. Vi lyfter bland annat upp de fördomar kring spel och skärmtid från oss föräldrar. Men även hur vi kan förebygga okunskap i sakfrågan.
SNACKA SEX MED DINA BARN – UNGDOMAR
I detta avsnitt belyser vi hur vi pratar om sex och relationer med våra barn och ungdomar. Alf B Svensson hjälper oss att reda ut lite i dessa utmanande frågor.
PENGAR OCH GIVANDE*
I detta avsnitt kommer vi att ta oss an det kluriga och viktiga samtalet om pengar och givande. Hur samtalar vi med våra barn om pengar? Här kommer ni att få tips och råd hur man kan samtala med sina barn om pengar och givande.
BIBELN*
Bibelläsning och samtalet kring Bibeln hemma, kan minst sagt vara en utmaning. I detta avsnitt kommer Ulrik leda oss in på ett spännande samtal kring Bibeln och dess betydelse i våra, men också våra barns liv. Vi hoppas på ett ärligt samtal kring Bibeln och dess betydelse i era hem.
FÖRÄLDRASKAP*
Detta avsnitt kommer att handla om din roll som förälder. Micke tar sig an detta ämne på ett transparent, ärligt och inspirerande sätt. Vi hoppas att detta avsnitt kommer att leda fram till goda och ärliga samtal kring ert föräldraskap.
BARN I MELLANSTADIEÅLDERN*
I detta avsnitt kommer Elin tala om hur barn i mellanstadiet fungerar och vilka utmaningar de ställs inför samt hur vi som föräldrar kan möta upp dem i deras funderingar och frågor.
TRYGGA BARN I EN DIGITAL TID*
Alla lever vi mer eller mindre i en digital värld. Hur lär vi våra barn att navigera i denna värld, full av möjligheter men också svårigheter? Johan A Eriksson är tecentrepenören som brinner för detta. Med stor kompetens och hjärta för barn och ungdomar så tar han med oss i ett samtal kring det digitala.
Vi vill höra från er som använder materialet!
Vad i materialet har varit mest användbart för er? Vad önskar ni mer av? Har ni egna tips? Vi vill gärna ha feedback på materialet!